Ingeborg Honer,  (47 jaar) is viltkunstenares en ontwerpster van vilten kleding, sjaals en schoenen. Daarnaast geeft ze viltcursussen in haar atelier in Ommen en via de online viltschool. Ze maakt mensen vaardiger in de vilttechnieken en begeleid ze bij hun persoonlijke beeldende ontwikkelingen.

 

De sjaals die Ingeborg maakt worden onder het label “puurwol” verkocht in de concept-store LIV stores in Utrecht. Regelmatig krijgt ze verzoeken om een speciale sjaal of jurk te maken voor een speciale gelegenheid om om te combineren met een reeds gekocht kledingstuk.

 

Vilten is mijn lust en mijn leven. Omdat ik zelf enorm geniet van het vilten en het me veel goeds heeft gebracht, wil ik mijn kennis en ervaringen graag delen met jou. Het inspireren, overdragen van kennis en het verspreiden van het viltvirus is mijn missie.”

Ingeborg stelt zich voor:

 

Samen met mijn man Percy en 3 zonen, van 12, 16 en 19 jaar, woon in in een verbouwde boerderij in het buitengebied van Ommen. In het achterste deel van onze boerderij heb ik mijn atelier en winkel ingericht. Rondom de woning hebben we een biologische blauwe bessen kwekerij. Gezond leven en gezonde voeding vinden we erg belangrijk. Omdat we dit graag met andere mensen willen delen is onze blauwe bessenpluktuin in de zomer open voor publiek.

Ook het vilten wil ik graag met anderen delen, vandaar dat ik cursussen geef online en in mijn atelier in Ommen. Ik vind het heerlijk om met vilten bezig te zijn, ik merk dat het me rust geeft als ik actief bezig ben en als ik mooie dingen maak. Het ontstresst enorm.

Als ik een paar dagen in het mbo onderwijs heb gewerkt en met een hoofd vol zorgen en verhalen thuis kom, ga ik aan de slag met vilten en in een mum van tijd zijn mijn zorgen en stress verdwenen. Werken met vilt en het geven van cursussen voelt ook eigenlijk niet als werk. het is mijn lust en mijn leven.

Het creatief bezig zijn heb ik met de paplepel meegekregen, als mijn oma’s een dagje bij ons thuis kwamen dan namen ze altijd hun handwerk mee, de ene oma was vooral aan het breien en de ander haakte alles wat je je maar kunt bedenken, gordijnen, bedespreien, kussens en natuurlijk de kleedjes voor op de bank waar je met je hoofd tegenaan moest zitten.

Ook mijn moeder was altijd aan het handwerken. Zij maakte vooral kleding voor mij en mijn broer en zus. Volgens mij was ik 6 toen ik al achter de naaimachine zat om mijn eerste broek in elkaar te naaien.

En mijn vader, dat was een geweldige klusser, die pakte alles aan als hij het niet kende dan zocht hij wel uit hoe het moest en kwam er wel uit. hij heeft ook veel in en om onze boerderij geholpen.

Na mijn middelbare school ben ik naar de MBO Activiteitenbegeleiding gegaan. Ik heb na mijn opleiding 8 jaar gewerkt als activiteitenbegeleidster. Maar omdat ik graag meer wilde leren en vooral over textiel ben ik deeltijd de leraren opleiding textiele werkvormen gaan volgen (in Tilburg). Na die opleiding was ik nog maar 23 en zag ik me zelf nog niet voor een klas pubers staan. Doordat ik veel vragen had over mezelf, hoe ik in elkaar zat en hoe je in contact zaken nu het beste kunt aanpakken kwam ik bij de opleiding docent Omgangskunde terecht. Hier leer je eerst goed naar jezelf kijken wie je bent, wat je doet, en hoe je reageert en daarna leer je om sociaal, communicatieve vaardigheden overdragen op anderen. Heel interessant maar het creatieve blijft me toch het meest boeien.

Ik heb bijna 20 jaar in het MBO onderwijs gewerkt als beeldend docent en coach, daarin heb ik een combinatie gevonden waar ik veel van mijn kennis en ervaring kan delen.

Maar 1 deel kon ik daar niet kwijt, Het vilten. Ik ben in 1995 afgestudeerd aan de leraren opleiding Texiel met tassen van vilt, de techniek heeft me toe gegrepen en niet meer losgelaten, ik ben toen ook gestart met het geven van cursussen. Heb mezelf steeds verder geschoold, een aantal cursussen gedaan, maar vooral ook veel door eigen ervaring geleerd.

Onderdelen waar ik in ben gespecialiseerd:

  • Sjaals vilten
  • Kleding vilten, jasjes, jurken, rokjes
  • Schoenen vilten
  • Toegepast vilten voor interieur, sieraden, vilterijen.

Graag wil ik mijn kennis en ervaring gebruiken om het vilten meer bekend te maken bij het grote publiek.

Ik wil ook jou graag helpen met het ontwikkelen van jou technieken en jou beeldende vaardigheden zodat je je eigen stijl gaat ontwikkelen.

En wie weet misschien kun jij jou kennis dan weer doorgeven aan anderen.

Mijn levensmotto :

“Gezond eten, creatief bezig zijn, genieten van de mensen om me heen. Hard werken is prima, als je het maar met plezier doet. Geniet van elke dag, je weet nooit wanneer het je laatste dag is”

Cursisten over Ingeborg:

Ze legt alles duidelijk uit, stap voor stap en als ik het niet begrijp dan vertelt ze het nog een keer.”

“Volgens mij is ze ontzettend druk met al haar activiteiten, maar als ik met haar praat krijg ik altijd het gevoel dat ze alle tijd voor me heeft.”

“Ingeborg is een “strenge juf”; ze is niet snel tevreden, als ik vraag of mijn viltwerk goed is, krijg ik vaak te horen: “Je bent op de goede weg, maar nog even doorgaan :). “

Ik hoop dat ik je mag helpen bij jouw viltproces,

met vriendelijke groeten,

Ingeborg Honer

Meer over Mij?

Bekijk de Viltvlog #1