Leer  thuis vilten met videolessen

De online viltschool is “de” manier voor jou om in je eigen omgeving in je eigen tempo viltlessen te volgen. We bieden je lessen in techniekkennis, materiaalkennis en lessen in beeldende vorming, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen als viltkunstenaar, ontwerper of ambachtelijk viltmaker. Doordat je nieuwe kennis opdoet en inspiratielessen volgt kun je zelf combinaties maken en kies je de route die bij jou past. Het maken van orgineel eigen viltwerk van goede kwaliteit is het doel van deze cursus. Als je ergens tegenaan loopt kun je vragen stellen en krijg je antwoord van de docent.

Ik wil graag een gratis les bekijken

 Ervaren viltdocent

Ingeborg Honer is beeldend docent, viltkunstenares, ontwerpster en eigenaresse van viltatelier Bodyflower. Ze werkt al ruim 22 jaar met de techniek van het vilt maken. Ze is daardoor al ruim 10.000 uur met vilten bezig, waardoor ze zich expert kan noemen. Ze is allround viltdocent en kent vrijwel alle technieken van het vilt maken. In de loop der jaren heeft ze honderden cursisten les gegeven in haar atelier.  Een cursist over Ingeborg : “Ze legt de technieken duidelijk uit en heeft ook aandacht voor het ontwerp.”

Ingeborg aan het woord: “Vilten is mijn lust en mijn leven! Sinds ik ben afgestudeerd met de vilttechniek ben ik me er verder in gaan verdiepen en heb ik veel geleerd en ervaren. De kennis over beeldend werken was onderdeel van mijn opleiding als textieldocent en automatisch pas ik die technieken en trucjes toe bij het maken van mijn eigen werk, om tot origineel “eigen” werk te komen. Deze kennis en ervaring wil ik graag met jou delen, zodat ook jij jouw unieke “eigen” werk leert maken”.

Daarnaast werk ik  als beeldend docent en onderwijsontwikkelaar in het MBO onderwijs. Ik heb daar onderwijs geprogrammeerd, geschreven en ontwikkeld voor de opleiding Maatschappelijke Zorg. Die kennis kwam me goed van pas bij het bouwen van deze online viltschool”

Lees meer over Ingeborg

  Deel je ervaring met anderen

Doordat je samen aan de cursus deel neemt, kun je ervaringen uitwisselen, elkaar feedback geven en elkaar stimuleren. Je wilt graag zelfstandig aan de slag, maar helaas lukt dit niet altijd. Soms ontbreekt het je aan kennis, tijd of motivatie. Door tegelijk met andere cursisten te werken kun je elkaar stimuleren, motiveren en tips geven. “Hoe doen anderen dat, tijd te maken voor je hobby? Je viltwerk verkopen en zo weer geld verdienen om te investeren in materialen, hoe pak je dat aan?”

Ik geef je tips en ideeën hoe je dit het beste kunt aanpakken. De online viltschool biedt je een groep  mede viltsters en je krijgt  individuele begeleiding als het nodig is.

Ben je beniewd naar het werk van de cursisten bekijk dan hun portfolio! (v.a. okt wordt dit gevuld….)

portfolio’s cursisten bekijken

Ervaringen van deelnemers:

Viltcursus online

Sinds 1 december ben ik begonnen met de viltcursus online. Eerder had ik 2x een seizoen cursussen gevolgd bij Ingeborg in haar “Viltatelier Bodyflower”. Hoewel het leerzaam leuk en gezellig was had ik geen zin meer om dit nog een winter te gaan doen. De afstand 120 km en het feit dat ik nu zaterdagen moet werken weerhielden mij hiervan.

Ik zag de viltcursus online. In eerste instantie wilde ik niet meedoen. Ik kan immers al vilten. Toch eens goed de inhoud van de cursus bekeken. Met name het stukje over het ontwikkelen van eigen creativiteit spreekt mij erg aan. Ik deed altijd maar wat. Eerst een ontwerp maken? Zonde van mijn tijd. Ik weet wel wat ik wil.

Juist deze lessen ben ik intensief gaan volgen. Ik ben druk bezig met het maken van een inspiratieboek. Wat vind ik mooi, welke kleuren gebruik ik vaak. Ik ben aan het knippen en plakken geslagen. Zie kleuren combinaties die ik eerder niet snel gebruiken zou, maar dit nu toch eens wil uitproberen. Het gaan naar een museum deed ik al regelmatig. Maar dankzij de vragenlijst uit de cursus kijk ik nu anders en zie ik meer. Ik word meer bewust wat ik mooi vind. En voor mijn wandkleed heb ik eerst een ontwerp getekend.

Zonder ontwerp liep ik regelmatig tegen het feit aan dat ik het saai vond, het was niet helemaal zoals ik het voor mij had. Ik legde het werkstuk weg, deed er niets meer mee. Jammer van het materiaal, jammer van het werk. Door eerst een ontwerp te maken ga ik net zo lang door tot het naar mijn zin is. Ook word ik nu gestimuleerd om materialen te gebruiken waar ik nooit eerder mee gewerkt heb. Ik word uit mijn comfortzone getrokken.

Ook stimuleert de cursus mij om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Ik reserveer 1 dagdeel voor het vilten. Anders komt het er niet van en is er weer een week voorbij zonder dat ik iets gedaan heb.

De instructies zijn helder en duidelijk mede door de filmpjes. En opdrachten duidelijk. Kortom het is een echte aanrader.

Heleen Fransen

In september ben ik gestart met de jaargroep van de Online Viltschool van Ingeborg  en wat heb ik daar veel plezier van! Aanvankelijk twijfelde ik nog of ik mee zou doen, omdat ik al best veel viltervaring had en ook al veel cursussen had gedaan.

Dat het maken van jurken en jasjes onderdeel was van het pakket, trok mij over de streep.  Inmiddels is mijn eerste jurkje af en door de duidelijke video’s en toelichting van Ingeborg, zit ‘ie als gegoten en draagt ’ie  super comfortabel. En ik heb m heerlijk op mijn eigen tempo kunnen maken.
Maar ook van de andere onderdelen heb ik veel opgestoken, bijvoorbeeld over het werken met  verschillende stoffen (chiffon, pongé, katoen, woletamine). Ook van de techniekvideo’s (reliëf) heb ik handige details opgestoken, die mijn werk mooier maken. Iedereen doet dat toch net weer even anders. En Ingeborgs hulpmiddel om inspiratie op te doen voor het ontwerp van je kleding vond ik  verrassend goed werken!
Wat voor mij daarnaast goed werkt is de besloten facebookgroep, waar je je werk kunt laten zien aan medecursisten, of het nou goed gelukt is of niet. Deze interactie is leerzaam en vooral heel inspirerend.
Ik kijk dus uit naar alles wat er nog komt dit jaar!

Karin Beentjes

“De video’s zijn erg duidelijk! dank je wel voor je uitleg Ingeborg. Door deel te nemen aan pilot viltschool heb ik het afgelopen seizoen al veel nieuwe technieken geleerd. Ook helpt het me dat ik in de facebookgroep zie wat anderen hebben gemaakt. Daardoor wordt ik gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan. Daarom heb ik me direct aangemeld voor deze nieuwe versie.”

Suzan Kok