Sieraden expositie foto verslag nov. 2018

Bij de foto halssieraad gemaakt door Karin Joosse (cursist OnlineViltSchool)

In November organiseer ik een reizende tentoonstelling van viltsieraden van cursisten van de Onlineviltschool.

Sieraden expositie november 2018

Hieronder vindt u een beschrijving van de deelnemers en de door hen gemaakte werkstukken met een toelichting op het thema door de maakster.

Ineke Matthijssen

Mijn naam is Ineke Matthijssen 66 jaar oud vilt, keramiek en glasfusing zijn mijn grote hobby’s. Ik ben in september 2017 met de online viltschool begonnen dit ook om alle technieken meer te kunnen beheersen. Ik ben erg blij dat dit op mijn pad is gekomen. Ik ben heel blij met datgene wat ik heb ingezonden.

 1. Paars Blauw

Gebruikte materialen:  Glaskraal en pailletten

Het innerlijke is het meest belangrijke schitteringen vanuit je innerlijke

Te koop:

Ineke Matthijssen (cursist Onlineviltschool)

 1. Paars Zilver

Deze paarse heeft een glazenballetjes gevuld met kraaltjes en ondergrond zilveren pailletten

Te koop:

Ineke Matthijssen (cursist Onlineviltschool)

 1. Bruin Roest

Deze Bruin Roest  koperen pailletten maakt het kleurrijk

Te koop:

Ineke Matthijssen (cursist Onlineviltschool)

Liesbeth  van Hulsteijn

Ik ben Liesbeth van Hulsteijn 71 jaar vilt ongeveer een jaar of 6 en vindt het heerlijk om verschillende structuren en vormen te combineren Laat me vaak  inspireren door de natuur. Voor mij zijn kleuren ook belangrijk door te combineren en te mengen ontstaan er ongekende mogelijkheden.

Door mee te doen met de onlineviltschool  is mijn blik vrijer geworden en door gebruik van technieken schep het zoveel mogelijkheden  dat je eigenlijk wel voor ieder probleem een oplossing gaat verzinnen en het voordeel dat je je eigen tijden kunt indelen.

 1. ‘Ongeremd’

Afmeting:    ong 12 x 10 cm een hanger

Gebruikte materialen:   Merinowol

Te koop:  € 39,95

 • Vorm en materiaal laten leven, zomaar weglopen je eigen gang gaan. En er gebeurt iets. Kijken, kijken , kijken

Liesbeth Hulsteijn (cursist Onlineviltschool)

 1. ‘Natuur gevangen’

Afmeting: Hanger ongeveer 8 cm

Gebruikte materialen: merinowol met blauwe schelp

Te koop: € 39,95

 • De natuur heeft zoveel mooie vormen Nu gevangen in zijn eigen schoonheid, De zachtheid van de wol moet hem beschermen terwijl hij toch die schoonheid laat zien.

 

Liesbeth Hulsteijn (2) (cursist Onlineviltschool)

 1. ‘List van de Natuur’

Afmeting: ong.  12 x cm

Gebruikte materialen:  merinowol met 2 schelpen

Verkocht

 • Natuur zo mooi dat ik het wil inpakken en houden. Vaak het nuttige met het aangename verenigen. Schelpen de volmaaktheid van de vorm de subtiliteit van de kleuren in combinatie met de zachte wol

Liesbeth Hulsteijn 3 (cursist OnlineViltSchool)

Jannemieke van Wolferen

Mijn naam is Jannemieke van Wolferen, 54 jaar en woonachtig in het buitengebied van Diepenheim. Ik werk als ergotherapeut met blinde en slechtziende kinderen. In onze wei lopen 11 schapen van verschillende rassen en kleuren. Ik vind het mooi het hele proces zelf te volgen en te doen vanaf de geboorte van het schaap tot het viltwerkstuk. Wol is een prachtige grondstof voor functionele maar ook minder functionele objecten. Door de onlineviltschool ben ik de techniek veel beter gaan beheersen waardoor ik steeds meer kan maken wat ik in mijn hoofd heb.

 1. ‘Regenboog 2’

Afmeting: 3 x 20 cm

Gebruikte materialen: merinowol, nylon draad.

Te koop: € 39,95

 • De zorg voor onze wereldbol zie ik als een belangrijke waarde in mijn leven. De klimaatveranderingen vind ik een zorgelijke ontwikkeling. De regenboog vind ik een mooi symbool voor zowel de hoop als de vrees. Als we met z’n allen willen dan kunnen we de kleuren van de aarde behouden.

Jannemieke van Wolveren (regenboog 2) cursist OnlineViltSchool

 1. ‘Natuurlijk’

Afmeting: 2x 15 cm

Gebruikte materialen: merino wol geverfd met gedeeltelijk natuurlijke materialen als uienschillen, bladeren walnoot, berkenblad

Te koop: € 39,95

 • De zorg voor onze wereldbol zie ik als een belangrijke waarde in mijn leven. Ik kan erg genieten van alles wat de natuur ons geeft. Daarom is deze ketting gedeeltelijk geverfd met natuurlijke materialen en gemaakt van de wol van schapen die op een biologische manier gehouden worden.

Jannemieke van Wolveren cursist OnlineViltSchool

 1. ‘Regenboog 1’

Afmeting: 3 x 20 cm

Gebruikte materialen: merinowol, leer, zilverdraad.

Te koop: € 39,95

 • De zorg voor onze wereldbol zie ik als een belangrijke waarde in mijn leven. De klimaatveranderingen vind ik een zorgelijke ontwikkeling. De regenboog vind ik een mooi symbool voor zowel de hoop als de vrees. Als we met z’n allen willen dan kunnen we de kleuren van de aarde behouden.

Jannemieke van Wolveren (cursist OnlineViltSchool)

Karin Joosse

Sieraden hebben voor mij altijd een vooral emotionele waarde gehad, ondanks hun geldelijke waarde. Ik heb nooit sieraden voor mezelf gekocht, maar het was altijd een cadeau van een dierbaar persoon en vaak voor een bijzondere gelegenheid, of erfstukken met een verhaal die uit de familie werden doorgegeven. Bij een inbraak zijn al mijn sieraden gestolen en daarmee de tastbare herinneringen aan dierbare momenten verdwenen.

Tijdens het maken van deze reeks sieraden heb ik mij laten inspireren door mijn kledingkast en geprobeerd unieke sieraden te creëren die daar een bijzondere aanvulling op zouden zijn. In ieder sieraad is koper verwerkt als knipoog naar al het edelmetaal wat door diefstal verloren is gegaan.

 1. Halssieraad Oranje Bolletjes

niet te koop

Karin Joosse (cursist OnlineViltSchool)

 

 1. Hals sieraad Rood Koper Bruin

Niet te koop

Karin Joosse cursiste OnlineViltSchool

 1. Halssieraad Blauw bolletjes 

Prijs: € 99,95

Karin Joosse cursiste OnlineViltSchool

Annemarie Peters

Mijn naam is Annemarie Peters (63 jaar) en ik woon in Haarlem. Na een arbeidzaam leven als geestelijk verzorger in de ouderenzorg , Jungiaans therapeut en schrijfster ben ik maart j.l. met vervroegd pensioen gegaan om  ruimte te maken voor mijn creativiteit. In het kader van een revalidatie  begon ik met spinnen en zo ontwaakte de liefde voor wol en de vele toepassingen die dit natuurlijke materiaal heeft. Met het vilten komen eigenlijk al mijn aspiraties samen: mijn interesse in kunst en cultuur, mijn ervaring als schilderes, schrijfster en therapeut,  het spinnen,  naaien, ontwerpen en mijn kennis van mythen, symbolen en sprookjes.

Inleiding sieraden beschrijving

 Ariadne:

Voor deze serie sierraden heb ik me laten inspireren door de Griekse mythe over de Kretenzische  koningsdochter Ariadne.

Ariadne spon een draad om haar geliefde Theseus te helpen zijn weg te vinden door het onderaardse labyrint met de bedoeling de gevaarlijke Minotaurus (half stier half mens) te doden. Ariadne stelde als voorwaarde dat als Theseus ongeschonden uit het labyrint terug keert,  hij met haar trouwt. Theseus stemt toe. Als een held vertrekt hij met Ariadne naar het eiland Naxos.  Maar de mythen geven echter geen garantie voor: “Ze leefde nog lang en gelukkig…” omdat het lot anders bepaalde…

Tijdens haar slaap vlucht hij weg.   Bij het ontwaken treft Ariadne de God Dionysus, de God van extase, vervoering en passie. Ariadne wordt zijn gemalin en ze baart hem vele kinderen.

Mythen herbergen als het ware fundamentele levensthema’s waarin we ons zelf kunnen spiegelen…

 1. ‘De Trofee van Overwinning’

Afmeting:  11×2 cm. Hoogte: 9 cm

Gebruikte materialen:  Merinowol/gekleurde zoetwaterpareltjes/nylondraad

Te koop: € 39,95

 • Wanneer we de Griekse mythe over Ariadne beschouwen krijgt ze te maken met zes belangrijke uitdagingen in haar leven.

Ook wij hebben in onze levensloop te maken met obstakels die we hoofd, hart en ziel moeten bieden. We kunnen van deze uitdagingen leren.   Dergelijke levensgebeurtenissen geven voeding aan levenservaring  waardoor we ook weer iets te geven hebben aan het leven.  Levenservaringen  kunnen zich ontwikkelen als glansrijke parels…

Dit ornament is je gegeven als een trofee van overwinning waarbij de glansrijke parels de gaven zijn die je op basis van je levenservaring hebt ontwikkeld.

Annemarie Peters Trofee van Overwinning (cursist OnlineViltSchool)

 1. ‘Naxos’

Afmeting:  diameter van ongeveer 13 cm

Gebruikte materialen: merinowol/tussah zijde/schelpjes/onix

Te koop: € 39,95

 • Ariadne, nog onwetend van het vertrek van haar geliefde Theseus, ligt te slapen op Naxos (eiland in de Egeïsche zee).  Ze wordt gevonden door de  luchthartige God  Dionysos met zijn vrolijke volgstoet van saters en extatische vrouwen, die nèt een wijnfeest op het eiland willen houden. Dionysus is zo getroffen door de schoonheid van de slapende Ariadne, dat hij haar ter plekke als zijn vrouw wil. Ariadne lijkt overgeleverd aan het lot… Toch behandeld Dionysus haar met egards: Hij geeft haar onmiddellijk een kroon en dank zij hem geniet ze onsterfelijkheid.  Het wordt een vruchtbaar huwelijk, Ariadne baart hem vele kinderen. Dionysos bekroont je met Naxos, waarbij hij je uitnodigt de ernst en krampachtige plichtmatigheid te laten vieren ten gunste van plezier en lichtvoetigheid.  De vrucht van de verbintenis  met Dionysus is een inspirerende tijd van creatieve explosie.

 

Annemarie Peters “Naxos” cursist OnlineViltSchool

 1. ‘De Draad van Ariadne’

Afmeting:  93 x9 cm

Gebruikte materialen:  Merinowol/metalic naaigaren/ zilver borduurgaren/ 1 verzilverde kraal (rijksappel)/metalen kraaltjes/rode glaskraaltjes

Te koop: € 59,95

 • Onze levensweg is vaak als een labyrint. Ariadne rijkt je deze ketting aan, met de symbolen die je nodig hebt om de weg weer naar je essentie terug te vinden:

 

De rode draad van jouw leven is ingevilt in de ketting en met zilverdraad omgeven om je te vertellen dat die rode draad je de weg wijst naar datgene wat wezenlijk voor je is.

Je vindt ter hoogte van je hart drie gevilte kralen:

De grootste kraal is het symbool van de rijksappel die helpt om weer  actief de regie over je leven te krijgen.

De linker kraal verwijst naar je essentie: Het Zelf, dat zich manifesteert in dromen, verlangens en intuities…

De derde kraal laat een spiraal zien. Ontwikkeling voltrekt zich niet lineair maar in een spiraal. Deze ontwikkeling geeft ons de kans om te groeien en te bloeien.

 

Annemarie Peters “de draad van Ariadne”

Detail…

Annemarie Peters “de draad van Ariadne” detail cursist OnlineViltSchool

Anita Zwart

Ik experimenteer graag met verschillende materialen. Deze opdracht voor ‘sieraden maken van vilt’ heeft mij geïnspireerd om vilt met glas te combineren.

Het verwisselbare glas in 1 van de sieraden is een experiment waardoor ik meer mogelijkheden zie om deze 2 materialen te combineren tot een draagbaar sieraad.

De waarde is voor mij de uitdaging geweest om verschillende technieken en materialen te gebruiken en toe te passen in mijn werk.

 1. Spang Blauw

Anita Zwart spang 1 (cursist OnlineViltSchool)

 1. Spang Zwart Ovaal met Glas

Anita Zwart spang 2 (cursist OnlineViltSchool)

 1. Spang Zwart Kronkel met Glas

Anita Zwart spang 3 (cursist OnlineViltSchool)

Annette Gaasbeek

Ik ben Annette Gaasbeek 63 jaar, social worker gespecialiseerd in

huiselijke geweld en border line, helaas afgekeurd.

Ik volg een cursus sinds drie jaar bij Bodyflower. Voorheen heb ik ook veel met klei gewerkt en heb ook  glass fusion  gebruikt..

Echter, door mijn ziekte van Parkinson kon ik niet goed meer met de glassnijder overweg. Wel zit ik nog geregeld achter de naaimachine waar ik o.a spullen maak voor stichting babyhulp

Ik vilt om mijn handen soepel te houden en uiting te geven aan mijn creativiteit.

Wat voor mij belangrijk is het spelen met kleur en kleurnuances. Dat doe ik nu met wol en vilt Ik vond het vooral leuk om lappen te creëren en daar  bijvoorbeeld jassen mee te maken. Op dit moment kan ik niet goed met het formaat van de lappen uit de voeten en heb ik me gestort op kleinere projecten zoals kraag en sieraden.

Door Ingeborg ben ik geïnspireerd om materialen te verzamelen in diverse kleurschakeringen. Er zijn ondertussen diverse jassen en wandkleden door mij gemaakt en dus werd het tijd voor wat anders. Ik houd er van om in alle kleuren van mijn kleding bijpassende sieraden te hebben dus ik kan voorlopig

uit de voeten.

 1. ‘Origami’ (niet te koop)

Annette Gaasbeek

 

Jacqueline Bosma

Ik ben Jacqueline Bosma en woon in Dalfsen. Mijn werk lag in de autismezorg waar ik 15 jaar met veel plezier in werkzaam ben geweest.

Ongeveer 10 jaar geleden kwam ik erachter dat het nooit te laat is om datgene te gaan doen waarvoor je geboren bent.

Voor mij was dat schaapherder zijn en na een opleiding tot schaapherder ben ik gaan genieten van het werken met schapen, bij weer en wind in het veld en/of in de stal. Je verbazen over de geboorte van lammeren en je verliezen in de prachtige lamswollen vachtjes.

Door een stal met enkele honderden schapen  lopen en genieten van de geur en het gevoel van de wol.

De wol uitkiezen om mee te werken, terwijl het nog  op de schapen zit om je te verheugen op het moment

dat de wol tussen je handen en vingers door ,hun bestemming vinden. spinnen doe ik al 40 jaar maar vilten heb ik 2 jaar geleden ontdekt.

 1. ‘Ketting van Bruinvilt’

Ketting van bruinvilt met zijde vezels die voor een gemarmerd effect zorgen.

Jacqueline Bosma “marmer” cursist ViltSchool

Christien van Ankum

Hallo Ik ben Christien van Ankum , 63 jaar ,woon in Nieuwleusen Samen met mijn man en 2 zoons werk  ik op ons melkveehouderijbedrijf, ik pas op de kleinkinderen en doe vrijwilligerswerk

Een jaar geleden werd ik gefascineerd door schapenwol. Dit voorjaar kwam ik met vilten in aanraking en volgde de basiscursus vilten aan de onlineviltschool Nu doe ik de vooropleiding

Het is heerlijk om te vilten en van de talloze mogelijkheden die er zijn ,wil ik er nog veel leren

 1. ‘Geel Klokje’

Afmeting: 14 cm lang  9cm breed

Gebruikte materialen: merinowol inverschillende kleuren groen, paarse wollen draad

Geel /wit voor het klokje

Magneetjes voor bevestiging

Te koop: € 39,95

 • Ik werd getroffen door een klein plantje, misschien onkruid, dat groeit tussen de terrastegels met een geel bloemetje 

Van dichtbij gezien heeft het 3 blaadjes in het rond ,eigenlijk zes, op een foto kun je zien hoe wonderlijk mooi van vorm ze zijn onbelangrijk lijkend maar toch heel waardevol

 Een soort corsage heb ik ervan gemaakt met een geel klokje erin

 De paarse wollen draad vilt heel mooi mee maar valt niet op

 Te dragen op een effen trui of jurk

Christien van Ankum (broche) cursist OnlineViltSchool

 1. ‘Kerstversiering Halsketting’

Afmeting:   halsketting 52cm

                      Oorhangers 4cm

Te koop: € 39,95

 • De kralen heb ik omgevilt met de rode wol en een plukje Gotland wol

De Gotlandwol is van donkergrijs/ licht grijs naar iets wit Daarom is er geen kraal hetzelfde De stukjes ertussen zijn van een viltsnoer van zwarte en witte wol , ook allemaal verschillend

Dat maakt de ketting een beetje spannend Dit setje kan het hele jaar gedragen worden, maar  past goed bij de kerstoutfit of die nu rood, zwart,  wit  of grijs is Een waardevol sieraad om waardig de feestdagen te vieren

Christien van Ankum, cursist OnlineViltSchool

 1. ‘Kerstversiering Oorbellen’

Christien van Ankum cursist OnlineViltSchool

 

Nelly Verplanke

Hallo ik ben Nelly Verplanke , 66 jaar en woonachtig in de prachtige badplaats Cadzand in West – Zeeuws – Vlaanderen. Ik ben helemaal bevlogen om in mijn eigen tijd allerlei viltwerken te kunnen maken een heerlijke bezigheid waarin ik heel wat creativiteit kwijt kan..Het brengt mij erg veel voldoening en plezier en het heeft er al in geresulteerd dat ik al mocht deelnemen aan een expositie en zelfs het aangedurfd heb om workshops te geven.1 persoon wilde al gelijk een jurk maken een hele uitdaging maar het heeft goed uitgepakt tot aller tevredenheid. Door de Online Viltschool  wordt ik steeds meer uitgedaagd om mijn grenzen te verleggen en heb me dan ook opgegeven voor enkele masterclasses, ben zo blij dat ik deze stap heb genomen. Ingeborg heel veel dank hiervoor.……Momenteel vilt ik 3,5 jaar.

 1. Armband van gekleurde naaldvilt in Fins viltwerk

Gebruikte materialen: gekleurd naaldvilt in repen van ca: 1.5 cm ingevilt

Te koop:  € 39,95

 • voor dit werkstuk heb ik me laten inspireren door de mooie kleuren  van de regenboog en tevens de techniek die veel geduld van je eist maar tot een mooi resultaat komt en een leuk origineel sieraad is geworden.

Nelly Verplanke fins viltwerk cursist OnlineViltSchool

 1. Bloem Sieraad

Gebruikte materialen: Als ondergrond grijze merinowol bovenzijde groen en geel merinowol en witte zijdevezels

Te koop: € 39,95

 • Hier heb me volledig laten lijden wat er vanonder mijn handen vandaan komt.

Nelly Verplanke Bloem sierraad

 1. Halssieraad ketting Rood Wit

Gebruikte materialen:  Merinowol en zijdevezels

Te koop:   € 39,95

 • Het halssieraad heb ik vanuit mijn eigen kralencollectie een eigen touch gegeven door eerst stevige ballen te draaien net zolang tot ze als een knikker waren gevilt op een elastisch koord met kralen geregen en het uiteinde met merinowol verder omwikkeld en mooi rond gevilt.

 

Nelly Verplanke ketting rood wit cursist OnlineViltSchool

Karin Beentjes

Ik ben Karin Beentjes, 50 jaar en woon in Amersfoort. Vijf jaar geleden ben ik besmet met het viltvirus! De kleuren, de zachtheid van het materiaal, de eindeloze mogelijkheden… ik word er telkens weer blij van. Ik hou van combineren, het combineren van technieken en het combineren van vilt met andere materialen.
Sinds een jaar heb ik thuis een klein viltatelier, de Viltzolder. Hier heb ik alle ruimte voor mijn uit de hand gelopen hobby! Ook geef ik daar kleinschalige workshops Vilten.
www.facebook.com/deviltzolder

 1. en 28 Set van Ketting en Broche

Afmeting: Hanger 4,5 x 3,5 cm, broche 3 cm doorsnede

Gebruikte materialen: merinowol, mohair

Te koop als set: € 39,95

 • In deze set komen voor mij twee belangrijke waarden terug: eenvoud en verbinding. Het zijn waarden die ik mijn leven erg belangrijk vind. Ik hou van eenvoud en de kracht ervan. Ook verbind ik me graag met de mensen om me heen. Verbinden is voor mij ook combineren, samen brengen. In dit werk zie je dat terug in de combinatie van materialen, het verbinden van hard en zacht.

Karin Beentjes setje cursist OnlineViltSchool

 

 

Hilde de Ruiter

Ik ben Hilde de Ruiter, 53 jaar en kom uit Amersfoort. Mijn vriendin die een aantal jaren in Kirgizië woonde bracht voor mij jaren geleden een paar prachtige gevilte kleden mee.

Sindsdien ben ik laaiend enthousiast over dit prachtige natuurlijke materiaal. Door de onlineviltschool heb ik de stoute schoenen aangetrokken om zelf mijn eerste stappen te zetten op viltgebied. Vilten is voor mij experimenteren met kleuren, materiaal en natuurlijk ook gezelligheid met de vriendin waarmee ik elke week vilt.

 1. ‘Levensgeheim’

Gebruikte materialen: zwarte wol van het Jakobsschaap, steen

verkocht

 • De zwarte wol komt van het zwart-witte Jakobsschaap, vernoemd naar het Bijbelverhaal waarin Jacob onrechtvaardig behandeld werd door zijn schoonvader Laban vanwege de gevlekte schapen. (Genesis 30 vers 31 e.v.)
  De wol is niet geschoond zodat er nog ‘onrechtvaardigheden’ in zitten.
  De witte steen verwijst naar het boek Openbaringen waarin staat dat we eens een nieuwe naam krijgen op een witte steen.
  De ruwe zwarte wol symboliseert voor mij het leven met al zijn ‘onrechtvaardigheid’ en schurende kanten. De steen betekent een nieuw begin waarin God recht doet aan mij als persoon.

 

Jacobs hele leven is een worsteling met zijn eigen en andermans onrechtvaardigheid. Bij de rivier de Jabbok komt het tot een fysieke worsteling met God. Dan krijgt Jacob een nieuwe naam. De naam Israël. Langzaam maar zeker wordt het karakter van Israël in hem zichtbaar. Israël betekend overwinnaar.

 In Openbaringen staat: Ik zal hem een witte steen geven en op die steen een nieuwe naam geschreven, welke niemand weet, dan die hem ontvangt. Eens komt er een dag dat we een nieuwe naam krijgen op een witte steen. In de bijbel stond een witte steen als symbool voor iemand die is vrijgesproken omdat hij onschuldig is of je kreeg een steen als je winnaar was bij een wedstrijd. Op die witte steen wordt een naam geschreven die bij je past. Een naam die je levensgeheim weergeeft en precies zoals God je bedoeld heeft. Welke naam zou bij jou passen?

Hilde de Ruiter Levensgeheim ( cursist OnlineViltSchool)

 1. ‘Experiment in Blauw en Groen’

Gebruikte materialen: merinowol, gerecyclede zijde uit Indiase sari’s, glazen kralen, gerolde papieren kralen

Te koop: € 39,95

 • Een experiment om vilten ballen te maken met gerecyclede zijde als versiering. Door dit experiment heb ik ervaring opgedaan in het vilten van balletjes, en in snijden hiervan in verschillende vormen. De combinatie van blauw en groen is heel geslaagd en zal ik zeker vaker gebruiken.

Hilde de Ruiter (2) experiment in blauw en Groen

 1. ‘Tibetaanse Ketting’

Gebruikte materialen: Rode merinowol, bruine gerecyclede zijde uit Indiase sari’s, glazen kralen, Tibetaanse hanger (‘Ghau’)

Te koop: € 59,95

 • Ik heb een voorliefde voor sieraden uit India, Nepal en Tibet. De uitgesproken kleuren en expressieve materialen spreken mij erg aan.
  De Tibetaanse hanger (‘ghau’) in dit werkstuk is een soort doosje waarin een gebedspapiertje  Meestal kun je het doosje openmaken en er zelf een papiertje in doen. Dit doosje kan niet open. (ik weet ook niet of er een papiertje in zit)

Hilde de Ruiter 3) Tibetaanse ketting

Marlies Verheij

In ben Malies Verheij, 44 jaar, woon in Bleskensgraaf. Moeder van 5 zonen en werk op de administratie van een afbouwbedrijf. Jarenlang heb ik een eigen bloemenwinkel gehad, momenteel is vilten een geweldige uitlaatklep. Ik vind er samen met keramiek en glaskunst een geweldige ontspanning in. Ik vilt nu een jaar of 4 en heb al veel dingen uitgeprobeerd. Me de online viltschool leer ik bijzondere technieken toe te passen. ……………………………………………..

 1. ‘Rozet’

Afmeting: 5.5×5.5

Gebruikte materialen: Merinowol , geverfde schapenkrullen,  zelf gebrande glaskraal

marlies Verheij Rozet cursist OnlineViltSchool

Te koop: € 39,95

 • Als bloemist was ik altijd gewend gevoelens te vertalen d.m.v. bloemen. Bij de opdracht sieradenvilten, is het voor mij een veilige start…bloemen. Dit werd een rozet. Een persoonlijke roos.

Veel vrolijke kleuren en een duidelijke kern. Dit is wat ik in me zelf toch wel heb geleerd de afgelopen jaren. Kleur in mijn leven te brengen en mijn eigen kern waarden werden steeds duidelijker. De beweging in de roos begint in de eigen kern en komt daar ook weer terug. Dus de verantwoordelijkheid van jezelf dus.

 1. ‘Geheeld’

Afmeting: 10×10 cm

Gebruikte materialen: merino, decokraal

Te koop: € 39,95

 • Thema waarden of waardevol hield me geruime tijd bezig. Wat is voor mij de waarde vroeg ik me af.

 

Mijn kinderen, het werd dus echt persoonlijk. Kinderen die nu ieder hun weg gaan, toch verbonden door de familieband. En als moeder heb in daar zo wel wat dromen heen gebouwd. Dit was dus best een persoonlijk werkstuk. Zelfs tijdens het maken ‘herkende” ik best wat karaktertrekjes in de afzonderlijke onderdelen. Het diamantje staat voor de liefde!

Marlies Verheij “geheel”

 1. ‘Hanger Spiraal’

Afmeting: 5×10 cm

Gebruikte materialen: merinowol

Te Koop: € 39,95

 • Vilten werkt voor mij vaak meditatief, de beweging van dit spiraal vertaald voor mij het leven. Altijd reuring en beweging. Soms prettig, soms minder prettig, vandaar de kleuren terra en blauw.

 

Marlies Verheij Hanger spiraal cursist OnlineViltSchool

Ilse Leijtens

Hallo, ik ben Ilse Leijtens (47 jaar) en woon in Chaam.

Zo’n anderhalf jaar geleden raakte ik de balans in mijn leven kwijt.  Ik verzeilde in een zoektocht naar mezelf en naar wat ik belangrijk vind in het leven. Minder in mijn hoofd bezig zijn… Meer rust, meer creatieve expressie. Hoe vind ik weer meer voldoening en balans in het leven?  Een jaar geleden kwam ik in aanraking met vilt en het voelde direct als een warme jas. De zachtheid van de wol en de zeep, de geur van de wol, de diversiteit van wol. De oneindige mogelijkheden die het biedt. Het langzaam zien ontstaan van dingen is fantastisch, zoals ook de dingen in het leven langzaam ontstaan door te  ‘kneden’, richting te geven.  Er is altijd een mogelijkheid die bij je past, die goed voelt.

 1. Ketting met Yin-Yang Medaillon

Afmeting: 10 cm doorsnede

Gebruikte materialen: zwarte en witte merino lontwol, wit naaldvilt, zijde vezels, bamboevezels, zilver borduurgaren

Niet te koop

 • voor dit werkstuk heb ik me laten inspireren door Yin en Yang.  De belangrijkste waarde in het leven vind ik Balans zijn met jezelf. Yin-Yang. 
 • Het grote medaillon zie ik als de wereld om mij heen met enerzijds balans maar ook grilligheden waardoor de balans vervaagd.. Of het universum dat zelf steeds zorgt voor nieuwe balans en als een groter geheel om mij heen ‘draait’.
 • Het kleine medaillon ben ik zelf, mijn innerlijke balans die ik vind in het vilt. Diep in mij, in mijn hart vind ik yin en yang. Door met mijn handen bezig te zijn kan ik Verbinding maken. Met vilt, met andere mensen door vilten, door van elkaar te leren, durven expressie te geven aan mezelf, durven experimenteren los durven laten. Steeds weer nieuwe mogelijkheden zien en ontdekken.

 

Ilse Leijtens Yin-Yang medaillon cursist OnlineViltSchool

Han v.d. Kamp

Hallo, ik ben Han van de Kamp, 63 jaar en woon in Klarenbeek.

Ik ben nu alweer een paar jaar met vervroegd pensioen en heb dus heerlijk de tijd mezelf te ontwikkelen en vooral te genieten van het werken met wol, glas, papier en textiel.

Ik vilt al ruim 12 jaar en ben nu vooral bezig met mijn viltwerk technisch beter, mooier en meer ‘eigen’ te maken. Blij dat ik de OnlineViltschool ontdekt heb!

 1. ‘Broche Zaaddoos’

Afmeting: 12 x 8 cm.

Gebruikte materialen: merinowol, glaskralen en pailletten

Te koop: € 39,95

 • Deze ‘zaaddoos’ is afgeleid van de Lotusbloem en zaaddoos. De Lotus heeft veel betekenissen, o.a. symbool van de schepping en puurheid. De zaden ontkiemen in een modderlaag en de bloem komt aan een steel die zo lang is als nodig uit het water, schoon en zelfreinigend.

Wat zaai ik?

Han v.d. Kamp Broche Zaaddoos

 1. ‘Ketting Aarde’

Afmeting: 47 x 10 cm.

Gebruikte materialen: merinowol, glaskraaltjes

Te koop: € 39,95

 • Bij het thema Waarde(n)vol denk ik aan de aarde waarop we leven en aan de natuur waar ik zo van kan genieten. In deze ketting laat ik het zien in de kleur, de bloemknop en de aardbol omarmd door de stengel. Zorg ik wel goed voor de aarde waarop en waarvan ik leef?

Han v.d. Kamp “ketting Aarde” cursist OnlineViltSchool

Marianne Verduijn

Mijn naam is Marianne Verduijn, 55 jaar en woon in Barneveld. Ik werk als receptioniste/redactiesecretaresse bij een landelijke christelijke ochtendkrant. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te vilten. Ik geniet van de prachtige kleuren en ik word blij van alle mooie mogelijkheden die er zijn met wol. Het verrast mij telkens weer. Maar ook het werken met de ruwe wol is heerlijk. Het is af en toe wel echt kiezen om tijd vrij te maken en gewoon te gaan zitten vilten.

 

 1. Ketting ‘Je bent geliefd’

Afmeting: lengte ongeveer 115 cm

Gebruikte materialen: merinowol, breiwol, borduurzijde, kralen en knopen

Niet te koop

 • Voor dit werkstuk heb ik me laten inspireren op het bijbelverhaal van de Verloren zoon. De vader was zo blij dat zijn zoon weer bij hem teruggekomen was en hij haalt alles uit de kast om dat te vieren. Ondanks alle rottigheid die de zoon had uitgehaald. Hij krijgt de mooiste kleren aan en de prachtigste sieraden om, het heerlijkste eten komt op tafel, kortom een en al feest! Daarom deze feestelijke, sprankelende ketting, omdat je geliefd bent.

dav

 1. Armband ‘Je bent geliefd’

Afmeting: 7 x 20 cm

Gebruikte materialen: merinowol, breiwol, borduurzijde, kralen en knopen

Niet te koop

 • Voor dit werkstuk heb ik me laten inspireren op het Bijbelverhaal van de Verloren zoon. De vader was zo blij dat zijn zoon weer bij hem teruggekomen was en hij haalt alles uit de kast om dat te vieren, ondanks alle rottigheid die de zoon had uitgehaald. Hij krijgt de mooiste kleren aan en de prachtigste sieraden om, het heerlijkste eten komt op tafel. Kortom een en al feest! Daarom deze feestelijke, sprankelende armband, omdat je geliefd bent.

Marianne Verduijn “je bent geliefd” 2

Gastexposant: Charlotte Molenaar

 1. ‘Soft Stones’ Statement Collier

Gebruikte materialen: Merinowol, alpenwol, zijdevezels, sluit met drukknoop

Te koop: €350

Charlotte Molenaar “soft stones” statement collier

 1. ‘Soft Stones’ Schakelcollier

Gebruikte materialen: Merinowol, zijdevezels, zilver

Te koop: €185

Charlotte Molenaar soft stones schakelcollier

 1. ‘Soft Stones’ koord

Gebruikte materialen: Merinowol, zijdevezels, zilver, waxed cotton of elastiek

Te koop: €79

 1. ‘Soft Stones’ koord

Gebruikte materialen: Merinowol, zijdevezels, zilver, waxed cotton of elastiek

Te koop: €79

 1. ‘Soft Stones’ koord

Gebruikte materialen: Merinowol, zijdevezels, zilver, waxed cotton of elastiek

Te koop: €79

Charlotte Molenaar “soft stones Koord”

 1. Collier ‘Poppyfields’

Gebruikte materialen: Wol, gesponnen en gevilt

Te koop: €150

Charlotte Molenaar “Poppyfields”

 1. Schakelcollier ‘Poppies’

Gebruikte materialen: Merinowol, zijdevezels, zilver

Te koop: €145

Charlotte Molenaar “schakelcollier “poppies”

 1. Ring ‘Poppies’ groot

Gebruikte materialen: Merinowol

Te koop: €35

Charlotte Molenaar “Ring Poppies groot”

 1. Ring ‘Poppy’ klein met zilveren meeldraden

Gebruikte materialen: Merinowol, zijdevezels, zilver

Te koop: €35

Charlotte Molenaar Ring Poppy Klein met zilveren meeldraden

 1. Ring ‘DelftsBlauw’ klein met Parel

Gebruikte materialen: Merinowol, zijdevezels, parel

Te koop: €29

 

Charlotte Molenaar “ring delfsblauw klein met parel”

 1. Corsage ‘DelftsBlauw’ Groot

Gebruikte materialen: Merinowol, nylondraad, glaskraaltjes

Te koop: €69

Charlotte Molenaar “corsage “delftsblauw” groot

 1. Collier ‘Scherven DelftsBlauw’

Koorden kunnen ook apart worden gedragen (wol, zijde)

Te koop: €125

Charlotte Molenaar “scherven delfstsblauw”

Charlotte Molenaar detail scherven delftsblauw

 1. Collier ‘TulpenManie DelftsBlauw’

Bestaand uit uitneembare onderdelen (merinowol, zijdevezels)

Te koop: €350

Charlotte Molenaar “tulpen manie Delftsblauw “

Charlotte Molenaar detail “tulpenmanie delftsblauw”

53 Silvi Zwart

Silvi Zwart (1)

54 Silvi Zwart Schakel collier

Silvi zwart (2)

55 Silvi zwart broche

Silvi Zwart (3)

 

Nadine Bosmans

Ik heet Nadine Bosmans en woon in Belgie

Al sinds ik een klein meisje was, was ik al bezig met breien, haken en naaien.

Mijn moeder en grootmoeder hebben mij veel geleerd en daardoor heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Sinds mijn kleuterjaren ben ik daar nooit mee gestopt.

Enkele jaren geleden, kwam ik in contact met vilt, dit was een openbaring voor mij. Ik ben daarom stages en cursussen gaan volgen (Ariane Marianne in Parijs, Vrouwwolle in Essen gedurende 3 jaar met docentes zoals Sharity Van der Meer, Judit Pos, Charlotte Semish,…) . Ik maak graag kledij, juwelen maar ook accessoires en sculpturen. Ik zoek graag naar speciale oppervlakte-effecten en combinaties met stoffen en andere materialen. Ik hou ook van het idee dat de vilttechniek al duizenden jaren bestaat en dat die traditie niet verloren is gegaan. Inderdaad, vilt is de eerste bekende stof van onze beschaving. Mijn werk ontwikkeld zich constant.

56 Nadine Bosmans

Afmeting: 7 x 25 cm

Gebruikte materialen: merinowol,

Prijs: € 59,95

Nadine Bosman (1) cursist OnlineViltSchool

57 Nadine Bosmans

Afmeting: 7 x 30 cm

Gebruikte materialen: merinowol, zijde

Prijs: €59,95

Nadine Bosman (2) cursist OnineViltSchool

Nadine Bosman (2) detail

58 Nadine Bosmans

Afmeting: 5 x 30 cm

Gebruikte materialen: merinowol,

Prijs € 59,95

Nadine Bosman (3) cursist OnlineViltSchool

Comments