Beeldverslag Vilt expositie 5,6 mei 2018 Thema “Weer en Wind”

25 Viltkunstenaars Exposeren hun werk.

De 25 viltkunstenaars (cursisten van de OnlineViltSchool)  laten samen 41 werkstukken zien van zeer uiteenlopende aard. Alle werkstukken zijn gemaakt met als inspiratie “weer en wind” het ene werkstuk letterlijk en het andere werkstuk met een knipoog. De werkstukken variëren van klein en teer naar groot en bijna monumentaal.

Hieronder vindt u een beschrijving van de deelnemers en de door hen gemaakte werkstukken met een toelichting op het thema door de maakster.

Giny v.d. Beld-Metz

Het werken met textiel loopt als een rode draad door mijn leven. Vooral het spelen met kleur en zoeken naar aparte kleurencombinaties vind ik een feestje.

Afgelopen jaren heb ik een aantal akoestische panelen ( 1.20 en 1.80 m) gevilt voor een verpleeghuis. Nu ben ik voornamelijk aan het experimenteren met heel dun werk en werk graag met (zelf geverfde) wol en zijde en laat me daarbij inspireren door vormen en kleuren van planten en bloemen.

Sinds september ben ik cursist van de Online viltschool. Daar heb ik onder andere de ‘gatentechniek’ geleerd, die ik toegepast heb in het groene doek.

In mijn webshop ‘Ginkyo’ verkoop ik bijzondere knopen en kralen, die ik verzameld heb door inkoop van bijzondere collecties en die ik maak in eigen atelier, van voornamelijk glas en porselein. Binnenkort worden er ook beschilderde zijden en gevilte sjaals  en dunne gevilte stoffen aangeboden.

1. (c)ode aan de boom

Afmeting: 5 keer  45cm x 180 cm. Gebruikte materialen: wol, wollen krullen, verschillende soorten zijde. Opgehangen aan een stuk tak van de Catalpa. Meeste wol en zijde zelf geverfd.

Bij het thema ‘Weer en wind’ moest ik vooral denken aan stormachtig, winderig weer. Om wat houvast te krijgen voor een werkstuk heb ik op internet gezocht op ‘weer en wind’ en kwam zo bij de weercodes terecht. Ik bedacht dat het passend was om een grote boom te eren met een ‘vaantje’. Dat werden er vijf: één voor de titel en de overige vier voor de  weercodes groen, geel, oranje en rood. Bedoeld als ‘ode aan de boom’, die weer en wind trotseert.

Het werkstuk is dus een Ode aan de boom, die stand houdt tijdens alle weerCodes, daarom de titel: (C) ode aan de boom.

De ‘vanen’ zijn als volgt gemaakt :

1: Wit/ neutraal: (c) ode: ode aan de boom, die in weer en wind, tijdens alle weercodes, stand houdt.

2: code groen: niets aan de hand; alles is rustig; licht en luchtig

3: code geel: pas op ! (de driehoeken) er kan slecht weer (de ‘onrust’ in de driehoeken) komen . Het doek is iets dikker dan het groene.

4: code oranje: er kunnen vanwege het weer bepaalde evenementen niet door gaan (de kruisen), kans op onweer/ bliksem (zie de schichten), doek is weer iets dikker en onrustiger.

5: code rood: zwaar weer op komst, dik doek, één en al onrust; losse stukjes etc.

Jannemieke van Wolferen

13 jaar geleden kreeg ik mijn eerste eigen schapen. Ik was op dat moment een beginnend viltster en koos bewust voor het Gotland schaap, omdat deze wol goede vilteigenschappen heeft. Inmiddels heb ik 11 schapen van verschillende rassen met allemaal verschillende wol soorten. Ik werk graag naast de wol met materialen uit de natuur, ook voor het verven van de wol.

2. Vogelhuisjes

Afmeting: 250 x 15 cm

Gebruikte materialen:  wol van diverse schapen: Gotland, Heideschaap, Wensleydaal longwool, Merino. 90 % van de wol komt van mijn eigen schapen. De wol is gedeeltelijk geverfd met natuurlijke materialen als boerenwormkruid, berkenbladeren en gedeeltelijk ongeverfd of met chemische grondstoffen.

Bij het thema “weer en wind” moest ik direct denken aan beschutting. Wol heeft goede eigenschappen tegen slecht weer en koude wind. Zo kwam ik tot deze mezenbollen waar de mezen een geborgen nest in kunnen maken. De kleuren koos ik tijdens een middag werken in het bos waar ik oranje schimmels zag, jong gras, vers gezaagd hout. Ik wilde graag dat de kleuren wel goed zichtbaar zouden zijn in een natuurlijke omgeving maar tegelijkertijd in harmonie zouden zijn met die omgeving. Door er 5 te maken en ze aan elkaar te schakelen, ontstaat er een compositie van kleuren en vormen en wordt het geheel meer dan de som der delen.

Suzanne van der Ploeg

Hallo, wat leuk dat je mijn boomschors komt bekijken. Ik ben Suzanne van der Ploeg, 44 jaar en ik woon met mijn drie zoons in Nieuwe Pekela. Ik ben Kindercoach en gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen/tieners met AD(H)D,PDD-NOS en hooggevoelige kinderen. Zij voelen zich in het dagelijks leven vaak overweldigd door prikkels.  In mijn praktijk “Overprikkelde kinderen” leer ik hen daar beter mee om te gaan. Tien jaar geleden ben ik begonnen met vilten, toen merkte ik dat ik op die momenten mijn hoofd even helemaal leeg kon maken. Die momenten gun ik overprikkelde kinderen ook, dus vilten is onderdeel van mijn begeleiding.

3. Berkenschors

[/caption]Afmeting:  50×60 cmGebruikte materialen: merinowol, naaldvlies en stukjes zijde

Voor dit werkstuk heb ik me laten inspireren door één van de laatste stormen. Vanuit mijn woonkamer heb ik zicht op een berkenbos. Wat me opviel was de buigzaamheid van deze bomen. Door met de wind mee te bewegen en zich niet te verzetten, bleven ze overeind in weer en wind. Dat is niet alleen het thema van deze expositie, maar ook wat ik de kinderen in mijn praktijk probeer mee te geven. Zorg dat je stevig geworteld staat en probeer mee te bewegen met de omstandigheden, dan ben je beter bestand tegen de stormen in je leven.

Het werkstuk bestaat uit vijf lagen merinowol en naaldvlies. Door delen vast te naaien en af te binden kreeg het structuur. Na het vilten is het gedroogd in de droger, daardoor werd het zo stevig dat ik het kon bewerken met een mesje om zo de structuren van het schors nog beter uit te laten komen.

Adriana de Wit

In ben geboren 1957 en heb jaren in de reiswereld gewerkt. Een creatieve en heerlijke periode in mijn leven.

Mijn echtgenoot en ik hebben veel van de wereld gezien.Altijd kwamen wij paradijsvogels tegen. Prachtige mensen en dieren, die verre van standaard zijn. Kleurrijk en eenvoudig, ingetogen of uitbundig en feestelijk. Opvallend verzorgend voor hun nazaten. Deze ervaringen zijn de bron van mijn inspiratie.

Vanaf mijn jeugd ben ik bezig geweest met creëren, versieren, decoreren met stoffen en kralen, naald en draad. Met viltwerk komt voor mij alles bij elkaar.

4. Vogels

Het betreft mijn interpretatie van de Hollandse Weer en Wind vogel.

WEER en Wind VOGEL of Werre of warvogel,

-1. Iem. die (graag) verwarring of beroering veroorzaakt, die de bestaande rust of orde (graag) verstoort, die een goeden gang van zaken (graag) belemmert.

-2. Ben. voor den klapekster en den (roodkoppigen en grauwen) klauwier, die den naam hebben wreedaardig en moordzuchtig te zijn en derhalve in de volkst. o.a. ook wel met vinkenbijter worden

Vogelgedrag voorspellen via het weer

 1. Heldere dag met Stapelwolken: roofvogels kijken, meestal goed weer
 2. Regen, kou en wind: zwaluwen boven water
 3. Lekker weer: rietvogels in de schemering
 4. Oostenwind: trekvogels langs de kust
 5. Geen vogelgeluiden :stilte voor de storm

Annette Gaasbeek- Scheen

Ik ben Annette Gaasbeek 62 jaar, social worker, helaas afgekeurd. Ik volg een cursus sinds twee jaar bij bodyflower. Voorheen heb ik ook veel met klei gewerkt en zelfs glass fusion  is een door mij gebruikte techniek.
Echter, door mijn ziekte van Parkinson kon ik niet goed meer met de glassnijder overweg.
Ik vilt om mijn handen soepel te houden en uiting te geven aan mijn creatieviteit.
Wat voor mij belangrijk is het spelen met kleur en kleurnuances. Dat doe ik nu met wol en vilt Ik vind het vooral leuk om lappen te creëren en daar  bijvoorbeeld jassen mee te maken.
Door Ingeborg ben ik geïnspireerd om materialen te verzamelen in diverse kleurschakeringen. Er zijn ondertussen diverse jassen door mij gemaakt en dus werd het tijd voor wat anders.
In het verleden heb ik wandkleden gemaakt en ook wel eens geëxposeerd  en ben daarin verder gegaan met verschillende vilttechnieken. Het resultaat is een  tweetal kleden wat ik op deze expositie toon,

5. Jas turqoise

De viltstof voor deze jas heeft ik eerst gevilt en daarna heb ik de jas naar eigen model in elkaar gezet, deze jas beschermd mij tegen weer en wind.

6. Paneel, druppels

Grote druppels kleine druppels, rege noordoosten wind

7. Paneel, reliëf

Weer wind grillig relief….. blauwe regen….

Wil de Waard

Ik ben Wil de Waard en woon in Ruurlo, in de Achterhoek. Ik ben al sinds een flink aantal jaren gepensioneerd en heb eerst heel lang met veel plezier met klei gewerkt, tot ik het vilten ontdekte. Dat doe ik sinds een jaar of vijf, zes en ontdek steeds meer mogelijkheden. Ik geef inmiddels zelf les aan beginnende viltsters omdat ik het heel leuk vind die kennis over te dragen en mensen enthousiast te maken.

8. Zonsondergang aan de kust

Afmeting: ongeveer 28 x 1.50 m

Gebruikte materialen: merinowol, zijdelont

Zonsondergangen aan zee zijn fascinerend vanwege de steeds maar veranderende kleuren boven en in het het water

Marlies Verheij

Ik ben Marlies Verheij bijna 44 jaar en ik woon in Bleskensgraaf. Ik ben moeder van 5 zonen. Ik heb jarenlang gewerkt als zelfstandig bloemiste, maar door omstandigheden ben ik mezelf gaan verhuren als administratief medewerkster. Daar de creativiteit een belangrijke uitingsvorm voor me is ben ik op verschillende vormen van ambachtelijke creativiteit actief. Door kennis samen te voegen, ontstaat daardoor een mix van glas wol klei of bloemen in mijn werk.

Vilten doe ik nu ruim 3 jaar en verwerk naar inzien mijn ideeën. Ik volg de online viltschool om deze ideeën professioneler tot uiting te brengen.

9. Vrieskou

Titel: vrieskou

Afmeting: 30 x 200 cm

Gebruikte materialen: Texelse vacht, merinowol, organza, kunstvezels

Tijdens de fietstocht in de polder afgelopen winter werd geinspireerd door en ‘wateroverloop’

De stroming streed de strijd tussen stromen en bevriezen. Glinstering van de zon gaf diamantlicht aan het geheel. Fascineren te zien licht en beweging.

De vacht geeft het ijzige deel van het water weer , het wapperende organza de beweging van water en de overloop door de waterdruppels van glas naar de sloot.

De moeilijk te vilten materialen (kunstvezels) verbeelden de strijd ..tussen vloeibaar en vast. De natuur blijft fascinerend voor mij! Ik geniet!

Floortje Schraven

Ik ben Floortje Schraven, 48 jaar en woon in Helmond en altijd bezig met allerlei creatieve projecten maar een van mijn grootste passies is het werken met wol en textiel. Vilten is daarom iets waar ik veel tijd aan besteed. Ik vind het fascinerend hoe je met wol (al dan niet in combinatie met zijde) zoveel verschillende dingen kunt maken. Hoe het werkstuk dat je maakt elke keer toch ook weer een ‘eigen weg’ gaat en verrast. Ik vilt voornamelijk hoedjes, sjaals en wandkleden maar heb, door techieken die ik geleerd heb bij de online viltschool, ook verschillende andere werkstukken gemaakt.

10. Roest (2 panelen in ijzeren frame)

 

Titel: Roest Afmeting: 70 x 80 cm Gebruikte materialen: merinowol, naaldvlies, zijdevezels en metaalzijde Beschrijving: voor deze werkstukken heb ik me laten inspireren door de prachtige kleuren en tekeningen die ontstaan wanneer metaal door WEER en WIND aangetast wordt.

Nan Zuiderveld

Mijn naam is Nan Zuiderveld en ik woon in Heerenveen. Mijn hobby vilten is uitgegroeid tot een ware passie. Het brengt rust in mijn hoofd en geeft me een ontspannen gevoel. Ik vilt nu al een aantal jaren en het is iedere  keer weer fijn om een project te bedenken maar het allerleukste is wel om de kleuren en materialen erbij te zoeken. Het proces is heel fascinerend, wol kun je niet helemaal sturen, er blijft altijd een beetje een verrassingselement inzitten.

11. Paraplu

 

Afmeting: 80 x 70 cm

Gebruikte materialen: merinowol, katoen

Voor dit werkstuk heb ik me laten inspireren door weggegooide kapotte paraplu na de storm die ik zag in een afvalbak.

12. Zichtbare wind

Afmeting: paneel 60 x 80 cm

Gebruikte materialen: hout, plastic, alcohol inkt en zijde

Paneel met stroken plastic. Wind is alleen te ervaren via je zintuigen. Met dit werkstuk maak ik de wind zichtbaar via de ogen.

13. Weerbericht

Afmeting: 77 x 77

Gebruikte materialen: merinowol en bergschaap

Ik heb me laten inspireren door het weerbericht waarin gesproken werd over de lage- en hogedrukgebieden, de isobaren.

Liesbeth Hulsteyn

Ik ben liesbeth Hulsteijn (70 jaar) ongeveer 5 jaar aan het vilten. Ik woon al 40 jaar op de grens van Drenthe en Friesland en kom van oorsprong uit Apeldoorn. Ik ben altijd al creatief bezig geweest, heb jaren een quiltwinkel gehad.

14. Regendruppels in slow-motion

Verwondering

Regendruppels in Slow Motion

Vallen op mij neer

Spatten uiteen als diamanten

Verwonderen me keer op keer

15. Windkracht en windvlagen

Windkracht en windvlagen wevelen door de lucht.

Halen alles overhoop.

Schoppen overal tegenaan.

Willen winnen, zijn dan pas voldaan

Nel Kok

Mijn naam is Nel Kok en ik doe mee met de online viltschool va sept. 2017 en heb daar tot nu toe heel veel van geleerd, vooral het doorvilten, de maat in de gaten houden, dus eigenlijk goed vilt werk maken. Ook zijn er een aantal technieken besproken waar ik totaal geen weet van had hoe je dat moest gaan doen, kortom er ging een wereld voor mij open en ik beleefde er veel plezier aan. Ook een patroon maken voor een jurk was geweldig.

Hiervoor heb ik wel wat workshops gedaan en ook wel dingen geleerd maar nooit erg opgelet hoe ver je door moest gaan met vilten om een goed resultaat te krijgen.

16. Tuniek

Gebruikte materialen: witte chiffon zijde als ondergrond,  en verder bewerkt met een dunne laag merinowol en verder alpaca draad en zijde vezels

De nadruk heb ik gelegd in de lucht, waar mijns inziens veel van weer en wind inzit, dreigende wolken, hier en daar een onbewerkt stukje waar de wind goed doorheen kan waaien. De rest vh tuniek zit veel natuur in wat niet los te koppelen is van het weer.

17-18. Landschap

Gebruikte materialen: kaasdoek als ondergrond, wol vd witte engel (bhedawol?) ijslands wol en wat zijde vezels.

Het project is een landschap met een extra techniek erin de gebroken aarde.

Lucht en de bomen heb ik veel wind gegeven en het zegt ook wel wat over het weer.

Jacqueline Bosma

Ik ben Jacqueline Bosma en woon in Dalfsen. Mijn werk lag in de autismezorg waar ik 15 jaar met veel plezier in werkzaam ben geweest.
Ongeveer 10 jaar geleden kwam ik erachter dat het nooit te laat is om datgene te gaan doen waarvoor je geboren bent.
Voor mij was dat schaapherder zijn en na een opleiding tot schaapherder ben ik gaan genieten van het werken met schapen,
bij weer en wind in het veld en/of in de stal. Je verbazen over de geboorte van lammeren en je verliezen in de prachtige lamswollen vachtjes.
Door een stal met enkele honderden schapen  lopen en genieten van de geur en het gevoel van de wol.
De wol uitkiezen om mee te werken, terwijl het nog  op de schapen zit om je te verheugen op het moment
dat de wol tussen je handen en vingers door ,hun bestemming vinden. spinnen doe ik al 40 jaar maar vilten heb ik 2 jaar geleden ontdekt.

19. De kracht van een brullende leeuw

Afmeting: ongv.120×100 cm

Gebruik materiaal: merinowol en chiffonzijde

Experimenteel werkstuk nav een tekening van Mirjam Vollebregt. Soms stormt het in je leven en dan heb je de kracht van de leeuw van Juda nodig om verder te gaan.

20. Een winderige dag in de rozentuin

Afmeting : jurk mt 42/44

Gebruikte materialen: merinowol, chiffonzijde

Dit werkstuk is geïnspireerd door de Engelse rozentuinen en dan met name de oude rassen zoals de Boscobel.

Dinet Talens

Mijn naam is Dinet Talens, ik ben 47 jaar en woon in Appelscha. Ik ben ongeveer 3 jaar geleden begonnen met vilten, en na een beginnerscursus via verschillende workshops probeer ik mijn techniek en beeldende inzicht beter te ontwikkelen. Ik zoek inspiratie in natuurfoto’s, kunstboeken enz.

21. Tegenwind

Afmeting: plusminus 100 cm bij 120cm

Gebruikte materialen: naaldvlies en zelfgeverfde ponge- en chiffonzijde

Voor dit werkstuk heb ik mij laten inspireren door het liedje:

“hoe sterk is de eenzame fietser , die kromgebogen, tegen de wind, zichzelf een weg baant”

Wilma van Dongen

Wilma van Dongen, 64 jaar, ik woon sinds een jaar in Capelle aan den IJssel, daarvoor heb ik plm. 40 jaar in Rotterdam gewoond. Van geboorte echter een boerendochter uit de Biesbosch (Noord Brabant).

Ruim 40 jaar heb ik gewerkt als secretaresse in diverse organisaties, maar wel gelieerd aan de gezondheidszorg.

Zo’n 5 jaar geleden heb ik het vilten ontdekt. Een mooie manier om zowel met lichaam als geest ontspannend, maar ook met veel inspanning, bezig te zijn. Het materiaal … zachte wol in vele mooie kleuren (of naturel), warm water en olijfzeep dragen daar ook aan bij.

22. Een vierluik: Weer, wind, klimaatverandering, code rood

4 vilttableautjes in een lijstje van touw, gedrapeerd op een bedje van linnen. Opgemaakt en afgewerkt met een draadje van zijde …

Een mooi thema, vol uitdaging ….. maar “weer en wind” is er altijd!!

Hoe maak ik daar iets van en dan ook nog in vilt ….

Ik heb besloten tableautjes te maken van diverse weersomstandigheden, die aansluiten bij de actualiteit. Zeker de laatste jaren hebben we nogal uitersten in weersomstandigheden meegemaakt.

–             WEER:

Rustig strandweer, parasolletje, strandbal, goed toeven daar…

–             WIND:

Voor onze energievoorziening stappen we over op groene energie, die ondermeer verkregen wordt via de windmolen…

–             KLIMAATVERANDERING

Door langdurige droogte ontstaan er scheuren in de aarde en hebben bomen en planten het moeilijk …

–             CODE ROOD:

Onstuimige weersomstandigheden komen vaker voor. In het verkeer wordt daarvan melding gemaakt door middel van diverse kleurcodes. Code rood is heftig!

(Het beste advies: THUIS BLIJVEN EN GAAN VILTEN!!)

Afmeting:  100 cm x 100 cm

Gebruikte materialen:

 • –             viltwol
 • –             linnen
 • –             zijde (chiffon  – zelfgeverfde strookjes zijde)
 • –             touw
 • –             kaaslinnen
 • –             borduurzijde
 • –             koperen ringen

Jantine de Kuijper

Mijn naam is Jantine de Kuijper (Gouda, 1959). Al 25 jaar woon ik op  het prachtige Goeree-Overflakkee.

Sinds ongeveer 5 jaar vilt ik. Ik ben autodidact en vind het heerlijk om met mijn handen iets te maken van verschillende materialen. In mijn huis heb ik een eigen atelier waar ik naar hartenlust kan vilten. Ik heb inmiddels een aantal viltworkshops gevolgd en ben nu cursist aan de onlineviltschool. Geweldig om op zo’n manier meer te leren, me te verdiepen in technisch vilten, tips en trucs aangereikt te krijgen  en … om mee te kunnen doen aan een expositie!

23. Met mijn hoofd in de wolk

Afmeting:  53 x 37 cm.

Gebruikte materialen: boomschors, merinowol, gotlandkrullen, bergschaap, zijde,

Het thema ‘weer en wind’ riep bij mij direct associaties op met mooi weer/zon en somber weer/donkere wolken. Ik wilde die twee elementen in mijn werkstuk tot uitdrukking brengen en omdat ik een liefhebber ben van drie-dimensionaal vilt moest er beslist een dergelijk onderdeel inzitten.

Als je goed naar mijn werkstuk kijkt zie je aan iedere kant een silhouet van een gezicht. Het gezicht aan de ene kant bevindt zich in een dreigende/donkere omgeving. Om die reden is het gemaakt van grove materialen. De blauwe lippen symboliseren ‘kou’.

De andere kant bevindt zich in een stralende omgeving en is gemaakt van fijne materialen. De rode lippen zijn ‘gestift’ om niet te verbranden.

De silhouetten zijn gemaakt van boomschors die ik heb bewerkt en daarna vastgezet op beide gevilte zijden. Het geheel heeft de vorm van een wolk die beweegt in weer en wind.

Herma Roeleveld

Ik ben Herma Roeleveld. Moeder (bijna oma), echtgenote, vertaalster en werkzaam in de thuiszorg. Ik doe als vertaalster vrijwilligerswerk en heb twee grote hobby’s: vilten en eco-printen. Ik kan er zomaar een hele dag mee bezig zijn en vergeet alle tijd.

24. Paraplu-Parasol

Afmeting: 95x 85 *ingeklapt 85x 25

Gebruikte materialen: voor de verf: berkenblad, meekrap en cochenille en merinowol,

De schapen lopen in weer en wind in de wei en geven ons hun wol. Planten groeien in weer en wind en geven ons hun kleurstoffen. Een paraplu beschut tegen de regen en een parasol beschermt ons tegen de zon.

De wol heb ik vooraf geverfd. Het vilt heb ik zo dun mogelijk gemaakt, spinneweb-achtig, om het luchtig te houden. Dat was een uitdaging, want ik wilde het bespannen op het frame van een paraplu.

Ik houd niet van knippen in vilt, ik houd van de organische lijnen van viltwerk. Vilt gaat zo zijn eigen gang maar je kunt het net als klei heerlijk kneden. Alleen voor het verwijderen van de draden na het naaien heb ik de schaar gebruikt en om de bovenkant van het vilt aan het frame van de paraplu te bevestigen moest ik daar een stukje vanaf knippen.

Martine Maeyaert

Ik ben Martine Maeyaert, 55 jaar en woon te Loppem in België. Ik werk als bediende bij het havenbestuur te Zeebrugge. De interesse voor het vilten is begonnen zo’n 3 jaar geleden na het vilten van een hoed. Vooral het uitkiezen en het combineren met de waaier aan kleuren die de wol biedt, vind ik super. Ik heb een voorkeur voor het vilten van gebruiksartikelen zoals sjaals, wanten, hoeden, kussens.

25. De vier seizoenen

Afmeting: paraplu/parasol  met een lengte van 80 cm en een diameter van 96 cm

Gebruikte materialen: merinowol, naaldvilt, zijdevezels en krullen

Voor dit werkstuk heb ik me laten inspireren door het WEER gedurende de 4 seizoenen van het jaar waarbij een paraplu/parasol bescherming kan bieden.

De mantel bestaat uit:

De lente: de ontluikende natuur met plukjes lichtroze en wiegende tulpen in het gras.

De zomer: de zon zorgt voor een explosie van vurige kleuren en vlinders fladderen in het rond op zoek naar geurige bloemen.

De herfst: de WIND speelt een spel met groene, koperkleurige bladeren.

De winter: de donkerrode avondzon kleurt de asgrauwe lucht die bezaaid is met sterren.

De binnenkant: symboliseert een lucht van tinten blauw met witte accenten

Caroline de Jong

Ik ben Caroline de Jong, 50 jaar en moeder van 3 kinderen en oma van 2 kleinkinderen.
Door mijn invaliditeit moet ik mijn werkstukken in etappes maken waarin ik veel rust moet nemen maar vilten geeft mij ook enorm veel rust.
Ik ben een kleurrijk mens waardoor mijn projecten ook vaak veel kleur bevatten wat voor mij positiviteit uitstraalt.

26. Leven

Dit is mijn uitvoering van weer en wind.
Voor mij betekent het LEVEN.
Je kan dit zien door de kleuren van de regenboog met daarin ontkiemende zaden, door de wind verspreid waardoor plantjes groeien waarin knoppen van bloemen komen.
Dit is te zien in het midden.
Uit de knoppen komen uiteindelijk de bloemen en dat allemaal door weer en wind.

Dini Holstege

Ik ben Dini Holstege,  uit Zwolle.

Sinds een paar jaar ben ik aan het vilten en ik ga het steeds leuker vinden. Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd maar wil ook nog niet stoppen met de cursus bij Ingeborg.

Inmiddels ben ik regelmatig sjaals aan het vilten voor vrienden en bekenden en heb ik voor mijzelf een tas, jurkje en jasje gemaakt. En een vacht gevilt.

Het vilten vind ik ontspannend en dan vooral het creatieve deel, het ontwerp leggen. Ik kan er van genieten om met vilten bezig te zijn en nooit precies te weten hoe het resultaat zal zijn, dat maakt het steeds ook weer verrassend!

27. Door weer en wind

Gebruikte materialen: naaldvlies en  zijde

Een jasje voor weer en wind. Biedt warmte bij kou maar kan zeker ook bij warmer weer gedragen worden.

28. Fantasie

Afmeting: 30 x 160 cm

Gebruikte materialen: merinowol, grijs naaldvlies, witte chiffonzijde, krullen.

Deze sjaal heeft met winter te maken; sneeuwvlokken, ijspegels of ijsbergen maar ook de warmte van  de kleuren waardoor het een sjaal voor alle seizoenen is.

29. Sneeuw

Afmeting: 30 x 160 cm

Gebruikte materialen: wit naaldvlies, donkerblauwe chiffonzijde

Afgelopen winter heb ik deze sjaal gemaakt in de tijd dat het erg koud was.

Ik associeer het met sneeuwvlokken, ijs, kou – waarbij de sjaal voor warmte zorgt.

Karin Beentjes

Ik ben Karin Beentjes, 49 jaar en woon in Amersfoort. Vier jaar geleden ben ik besmet met het viltvirus! De kleuren, de zachtheid van het materiaal, de eindeloze mogelijkheden… ik word er telkens weer blij van. Ik kan in het vilten niet alleen mijn creativiteit in kwijt, het helpt mij ook om op mijn vrije dagen echt  los te komen van mijn intensieve baan in de zorg.

Sinds dit jaar de kinderen uit huis zijn, heb ik thuis een klein viltatelier, de Viltzolder. Hier heb ik alle ruimte voor mijn uit de hand gelopen hobby! Ook geef ik daar kleinschalige workshops Vilten.

www.facebook.com/deviltzolder

30. Cloud 9

Gebruikte materialen: Bergschaapwol, merinowol, zijde en swarovski-kristallen

Diepgrijze wolken, regenruppels.… en dan opeens de zon die door de wolken heen breekt en een enorme regenboog aan de hemel tovert! Telkens weer ontroert me dat, verrast me dat, word ik er blij van.

Om dat gevoel op te roepen, heb ik echte swarovski-kristallen gebruikt in de regendruppels. Als de zon er door schijnt, verschijnen er allemaal regenbogen.

Deze kristallen worden ook gebruikt door Stichting de Regenboogboom. Vrijwilligers bezoeken kinderen met een ziekte, trauma of handicap. Ze gaan met het kind op zoek naar een veilige droomplek, waar ze sterk en bijzonder zijn.  Het regenboogkristal dat de kinderen krijgen, kan als kompas dienen om steeds weer terug te gaan naar die plek.

Ik hoop dit werkstuk te verkopen. De opbrengst is dan voor deze Stichting, waar ik zelf jarenlang werkzaam was.

To be on Cloud 9:

–             Gevoel van perfect geluk ervaren

–             In een droomwereld zijn

Mariken Blauwhof

Ik ben 55 jaar, woon in s-Heerenbroek, hou van creëren met mijn handen, hou van natuurlijke materialen. Met elkaar mooie dingen maken en elkaar inspireren. Het is altijd mooi en wordt altijd anders dan verwacht. Ik vilt nu 5 jaar onder het bezielende oog van Ingeborg. Weer en wind kun je alleen trotseren met vilt. Warm en waterdicht.

31. Laarsjes

Mijn laarsjes kunnen weer en wind trotseren. Ze zijn mijn trots. Uren vilten, moduleren en afmaken met leer, wie ziet het verschil tussen beide schoenen.

32. Alpino

Ik ben een fan van alpinopetten en draag ze zelf veel. deze past mooi bij mijn tuniek en bij mijn laarzen.

33. Tuniek

Mijn outfit is erop gericht om modieus, maar vooral praktisch en comfortabel te zijn. Ze kan tegen een stootje van de natuur.

Anita Zwart

Mijn naam is Anita Zwart en ik werk als Verpleegkundige bij Justitie. Moeder van 4, inmiddels, volwassen kinderen, gescheiden en woon momenteel in Nieuw Balinge. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met tekenen en schilderen (allerlei technieken) , kleding ontwerpen, breien en haken. beeldhouwen / boetseren, glaskunst, pottenbakken, spinnen en vilten. Op een zorgkwekerij geef ik creatieve handvaardigheid in al zijn facetten aan mensen met een beperking. Vilten doe ik ongeveer 2 jaar. Dit materiaal spreekt me erg aan en geeft mij de gelegenheid om uit te stijgen boven alle regels van het traditionele vilten. Ik werk graag ruimtelijk en het is een interessante aanvulling en combinatie van, en met, mijn andere werk.

34. Windmolen

Het thema is weer en wind waardoor ik al heel gauw het idee kreeg van een draaiende molen. Het object is een windmolen geworden, gemaakt van afvalmateriaal. Het wiel is van een rolstoel  versierd met vilten repen. De schoepen zijn eerst om een bal gevilt en in 2en geknipt, daarna bevestigd op draadeind en verstevigd met textielverharder waardoor ze wind kunnen vangen en het geheel kan draaien. Ik hoop op een winderige expositie waardoor het effect goed te zien is 🙂

Nadine Bosmans

Ik heet Nadine Bosmans en woon in Belgie

Al sinds ik een klein meisje was, was ik al bezig met breien, haken en naaien.

Mijn moeder en grootmoeder hebben mij veel geleerd en daardoor heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Sinds mijn kleuterjaren ben ik daar nooit mee gestopt.

Enkele jaren geleden, kwam ik in contact met vilt, dit was een openbaring voor mij. Ik ben daarom stages en cursussen gaan volgen (Ariane Marianne in Parijs, Vrouwwolle in Essen gedurende 3 jaar met docentes zoals Sharity Van der Meer, Judit Pos, Charlotte Semish,…) . Ik maak graag kledij, juwelen maar ook accessoires en sculpturen. Ik zoek graag naar speciale oppervlakte-effecten en combinaties met stoffen en andere materialen. Ik hou ook van het idee dat de vilttechniek al duizenden jaren bestaat en dat die traditie niet verloren is gegaan. Inderdaad, vilt is de eerste bekende stof van onze beschaving. Mijn werk ontwikkeld zich constant.

35. Hoedje, strand en water

Materiaal: Wol en zijde

Nelly Verplanke

Hallo ik ben Nelly Verplanke , ruim 65 jaar en woonachtig in Cadzand, de meest zuidelijke badplaats van Nederland. Mijn werkzame leven heb ik kunnen beëindigen  4 jaar geleden en geniet hier met volle teugen van. Ben nog bezig met  veel vrijwilligerswerk en zorg dragen voor kinderen en kleinkinderen. Maar ……..wilde ook tijd vrij maken voor mijzelf…ik ben een bezig bijtje heel veel kleding vervaardigen , hierin zocht ik naar meer verdieping en ben gaan Googelen en kwam bij het vilten terecht was hiermee totaal onbekend en heb mij ingeschreven bij de Viltacademie te Essen voor een 3-jarige opleiding. Als beginneling vond ik dit niet altijd even gemakkelijk en ben op zoek gegaan naar meer duidelijke uitleg en ben zo bij de Online Viltschool terecht gekomen en heb me spontaan aangemeld voor september 2017 wat een heel goede keuze is, heb door de online lessen en filmpjes al ontzettend veel geleerd en het heeft nu mijn volledige passie.

36. Hoofddeksel

Afmeting: Hoofdomtrek 55 cm.

Gebruikte materialen: donkerrode merinowol, flowermix en gekleurde zijdevezels

Ook in dit jaargetijde ,  de Lente , kan je soms nog graag iets op je hoofd dragen vanwege de frisse wind die soms de kop kan opsteken, vooral aan de kust.

Daarom heb ik deze keuze gemaakt voor een hoofddeksel in combinatie met de bodywarmer. Ik hou heel veel van kleur wat hierin ook tot uitdrukking komt.

Lekker warm en een heerlijk behaaglijk gevoel op je hoofd.

37. Lentegevoel

Afmeting: lengte 70 breedte 50 cm

Gebruikte materialen: merinowol, chiffonzijde , pongézijde , organza , etamine,zijdevezels,kant, naaldvlies.

In dit werkstuk heb ik mij laten inspireren door de Lente die zachtjes aan is begonnen met haar grilligheden. Heb inspiratie gezocht uit de frisse tinten van de voorjaarsbloemen zoals de tulp, narcis, hyacint. Ook de donkere  blauwe wolken luchten die soms voorbijkomen, maar ook de lichte stralen van de zon en de witte wolkenlucht.

Dit heb ik verwerkt in eerst een grote lap roze naaldvilt als basis en daar verschillende soorten zijde opgelegd, merinowol , zijde vezels, kant en band.

Dit verwerkt tot een bodywarmer die je in dit jaar getijde goed kan dragen, heerlijk warm voor lijf en ledematen.

Elise Overbeek

Ik ben Elise Overbeek en ik woon in Utrecht. Sinds ruim een jaar ben ik aan het vilten. Het begon met het maken van een vilten vlindertje bij een vriendin. Daarna kreeg het viltvirus me al snel te pakken. Het is nu een hobby die me veel plezier en ontspanning brengt. Het is fijn om te spelen met kleuren en vormen en met je handen iets te maken. Bij vilt weet nooit van te voren wat het gaat worden, altijd een verrassing als het klaar is!

38. Zuidwester

Afmeting: 29 bij 36 cm

Gebruikte materialen: merinowol, breiwol en mohair

Bij het thema WEER en WIND moest ik denken aan zuidwesten stormen, nat en koud. Het roept een bij mij een beeld op van ploeterend fietsen tegen de wind in en ondanks alle moeite die je doet toch kleddernat regenen. Ik heb ik een zuidwester gemaakt, waar water vanaf loopt en op de rand een beetje blijft staan. Het is de eerste hoed die ik gemaakt heb en die zet ik gelijk op een tentoonstelling!!! Het was ook erg spannend of het zou lukken. Zeker het kleurverloop en de regendruppels erop vind ik mooi geworden. Kritisch als ik ben vind ik altijd dat het nog beter kan, maar voor een eerste hoed toch niet gek!

Paulette de Kuijper

Ik ben Paulette, ben 57 jaar en kom uit Tijnje (Friesland).
Creativiteit is voor mij een levensbehoefte. Vilten geeft mij alle ruimte om te experimenteren, te verbeelden, te scheppen, te fantaseren……………eindeloos weer…………………………

39  “Stormy weather”

Afmeting: ± 40 x 200 cm
Gebruikte materialen: merinowol, steenschaap/Nieuw Zeelandse wolmix, chiffonzijde, mohair, knopen, metaaldraad
Gebruikte techniek: naaldvilt, natvilt
Beschrijving:
“Wind, storm, waaien
Wegwaaien,
Vasthouden-waaraan?
Ik waai weg,
Hou me vast
Ík hou me vast
Stevig vast
Stevig vast
Stevig vast
In de storm”

Marleen Ruigrok v.d. Werven

Mijn naam is Marleen, ik ben 65 jaar en woon in Haarlem

Ruim twee jaar geleden ben ik door een workshop in aanraking gekomen met (nat)vilten en sindsdien is dat mijn favoriete hobby. Het vilten vind ik heel veelzijdig, heeft vele toepassingen en door de uiteenlopende technieken en bruikbare materialen blijft het voor mij interessant om met vilten bezig te zijn. Ook de verrassing hoe de wol uiteindelijk in een werkstuk uitpakt vind ik een spannende factor en de daarbij eventueel bijkomende mogelijkheid van het zelf verven van materialen maakt het vilten voor mij een bezigheid met onuitputtelijke mogelijkheden. Het mag duidelijk zijn dat ik helemaal verslingerd ben aan vilten 🙂

40. Regendruppels

Titel: Regendruppels

afmeting: 45 x 45 cm

gebruikte materialen: merinowol, zijdevezels, glassteentjes.

Beschrijving: Het WEER dat zorgt voor regendruppels op een raam, heb ik abstract uitgebeeld in vilt.

41. Het oog van een orkaan

 

Titel: Het oog van een orkaan

Afmeting 45x 45 cm

Gebruikte materialen: Merinowol, zijde bamboe, linnen en mohair vezels, 1 kraal

Beschrijving: WIND: abstracte weergave van het oog van een orkaan met een middelpunt van onheilspellende donkere zwart en grijstinten verlopend naar de lichtere wolken om het oog heen.

Voor meer info over de OnlineViltSchool en aanmelding mail: ingeborg@onlineviltschool.nl of kijk op www.onlineviltschool.nl 

Comments

 • Viltspin

  Bijzonder om te zien hoe ieder voor zichzelf het thema interpreteert. Erg boeiend om al die verschillende kunstwerken te zien. Het spel van kleurgebruik, lijnen en vormen is echt heel mooi.

 • Colinda Meulman

  Leuk om alle foto’s te zien van alle kunstwerken. Heel erg mooi allemaal. De verhalen erbij maken het werk helemaal compleet.

 • Mariette Paardekooper

  Erg mooi allemaal. Leuk hoe iedereen het thema geïnterpreteerd heeft.

  Mariëtte